white space

ADSL

1. Inleiding

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) heeft sinds de introductie van ADSL alleen maar aan populariteit gewonnen. Steeds meer mensen stappen over op ADSL. Dit omdat de verbinding veel sneller is, dit is overigens niet de enige reden om over te stappen op ADSL er zijn nog een aantal andere grote voordelen van ADSL ten opzichte van andere Internet soorten, namelijk:

 • Onbeperkt internetten tegen een vast bedrag per maand.
 • Géén telefoontikken.
 • Gelijktijdig telefoneren en internetten (net zoals isdn).
 • Internet toegang op meerdere computers (voor het hele gezin).
 • Multimedia, video on demand, videoconferencing.
 • Permanent online ("always online").

2. Geschiedenis ADSL

ADSL is in de jaren tachtig ontwikkeld in de Verenigde Staten met de bedoeling om video te kunnen oversturen via de gewone analoge telefoonlijn. ADSL zorgde er voor dat Video-On-Demand mogelijk werd. Nu was het voor bedrijven dus mogelijk om video beelden te versturen via de analoge telefoonlijn.
Door dat in de jaren negentig het internetgebruik sterk toenam en mensen gingen zoeken naar een snellere manier om op het Internet te kunnen kwam de ontwikkeling van nieuwe technologiën in een stroomversnelling. Eerst werd er Kabel Internet en Satelliet verbindingen ontwikkeld. Daarna dacht men pas aan de ADSL technologie. Deze techniek werd nog wat verbeterd en dat zorgde ervoor dat een Internet verbinding mogelijk werd die vele malen sneller is dan een verbinding met een analoge modem.
Op het moment zijn er alleen in Europa al meer dan 6 miljoen bedrijven en huishoudens die Internet toegang hebben via ADSL.

3. De DSL familie

ADSL is een vorm van de DSL techniek. DSL is de afkorting van Digital Subscriber Lines. Er zijn nog veel meer vormen van DSL, deze zijn onderverdeeld in twee soorten een Symmetrische en een Asymmetrische vorm. Ik zal er hier een aantal van op een rijtje zetten:
 
Symmetrische DSL types:

 1. Symmetric DSL (SDSL)
 2. High bit-rate DSL (HDSL)
 3. High bit-rate DSL 2 (HDSL2)
 4. Unidiredtional high bit-rate DSL (UDSL)
 5. ISDN DSL (IDSL) deze vorm van DSL noemen we ook wel ISDN

Asymmetrische DSL types:

 1. Asymmetric DSL (ADSL)
 2. Rate adaptive DSL (RADSL)
 3. DSL Lite / Consumer DSL
 4. Very high bit-rate DSL (VDSL)
 5. Broadband DSL (BDSL)

Het grootte verschil tussen de twee soorten DSL zit hem in de snelheid van de zogenoemde up-stream en de down-stream. Bij een symmetrische DSL is de up-stream en de down-stream snelheid gelijk. En bij asymmetrische DSL is de up-stream snelheid altijd een stuk langzamer dan de down-stream. In de woordenlijst heb ik de begrippen up-stream en down-stream en symmetrische en asymmetrische DSL nog een duidelijk uitgelegd.

4. Opbouwen ADSL in je huis

Het opbouwen van ADSL in je huis is vrij eenvoudig met alle informatie die je erbij krijgt, bij de aanschaf van een ADSL doe het zelf pakket. Toch krijgen wij op de service afdeling van het Business Center Zwolle nog regelmatig vragen over het aansluiten van ADSL Mxstream (dit is de ADSL dienst die KPN aanbied.) dit komt waarschijnlijk omdat de manier waarop de KPN lijn het huis binnen komt nog al eens verschillende kan zijn.
Ook komt het nog wel een voor dat gewoon de schakeling niet goed wordt aan gesloten. Bij het aansluiten van ADSL moet je op een paar dingen letten. Met wat voor soort IS/RA kastje de KPN-lijn je huis binnen komt. Een IS/RA kastje is een kastje die zorgt voor een scheiding tussen het openbare netwerk en het netwerk van de gebruiker. De afkorting IS/RA komt van het volledige woord InfraStructuur/RandApparatuur. De drie meest voorkomende ISRA kastjes zijn:

  ISRA type 1 ISRA type 2 ISRA lasdop
 
Figuur 1
Figuur 2
Figuur 3.

Deze IS/RA kastjes werken allemaal precies het zelfde alleen de manier van aansluiten is anders. Ook is het bij ADSL erg belangrijk waar je de splitter plaatst. De splitter is een kastje die het data verkeer en de telefoon verkeer scheidt. In figuur 4 zal ik laten zien hoe je de splitter niet mag aansluiten en figuur 5 hoe je de splitter wel moet aansluiten.

Figuur 4
Figuur 5

Je moet bij het aansluiten van de splitter er altijd opletten dat je de splitter direct achter het ISRA kastje aansluit. Als je dus een bijvoorbeeld een tweede telefoon aan wil sluiten moet je die dus ook achter de splitter plaatsen. En niet zo als in figuur 4 tussen de splitter en het ISRA kastje. In figuur 5 kun je zien hoe je bijvoorbeeld een tweede telefoon wel kan aansluiten.

5. Werking ADSL

ADSL werkt door de ‘gewone’telefoonlijn. Dit we ook al jaren gebruiken om te bellen en internetten via een analoge modem. Eerst dachten mensen dat het niet mogelijk zou zijn om via dezelfde lijn een snellere verbinding dan ISDN tot stand te brengen dus daarom gingen we zoeken naar een andere manier om een snellere verbinding tot stand te brengen. Hier kwam kabel en schotel Internet uit. Toch vond men een manier om via de oude telefoonlijn een snellere verbinding tot stand te brengen.
Voor een standaard analoge of ISDN verbinding worden frequenties van 0 t/m 4KHz gebruikt. Voor ADSL worden pas frequenties gebruikt vanaf 30KHz. Dit zorgt er voor dat deze twee communicatie vormen Bellen en Interneten via ADSL geen last van elkaar hebben.
ADSL is zoals ik in het vorige hoofdstuk al behandelt heb een asymmetrische vorm van DSL. Ik zal nu aantonen waarom de up-stream bij een asymmetrische verbinding trager is dan de down-stream, dit heeft te maken met het verschil in frequentie hoe hoger de frequentie hoe sneller de verbinding zal worden. Bij ADSL is het zo dat van 30 KHz tot 138KHz wordt gebruikt voor de up-stream. En voor de down-stream wordt een frequentie van 138KHz tot 1 MHz gebruikt. De snelheid die je met de down-stream van ADSL maximaal kan krijgen is 8 Megabit per seconden (Mb/s). Bij de up-stream is dit maar 1Mb/s. de down-stream van een ADSL verbinding is ongeveer 8x zo snel als de up-stream.

6. Snelheid ADSL

De snelheid van ADSL is nog al afhankelijk van een aantal factoren. Ik zal in dit hoofdstuk een aantal van deze factoren uitleggen en laten zien hoe erg deze de snelheid beperken. Ik heb in hoofdstuk 3 al iets verteld over de maximaal haalbare snelheid bij de up-stream en de down-stream deze snelheid zal je in de praktijk nooit halen dit omdat er verschillende factoren zijn die de verbinding vertragen.
Heel bepalend voor de snelheid van een ADSL verbinding zijn twee dingen:

 1. Hoe ver je van de dichtstbijzijnde wijkcentrale zit.
 2. En wat de dikte van de kabel is.

In tabel 1 hieronder is duidelijk weergegeven wat de afstand met de wijkcentrale en de kabeldikte met de snelheid van je verbinding doet.

Data rate (Mbit/s) Aantal aders Kabel dikte (mm) Afstand (km)
1.5–2.0 24 0.5 5.5
1.5-2.0 26 0.4 4.6
6.1 24 0.5 3.7
6.1 26

0.4

2.7
Tabel 1: ADSL data-snelheden in relatie tot kabeldikte en afstand vanaf wijkcentrale.

Hoe verder uw woning of bedrijf van de dichtstbijzijnde wijkcentrale ligt, hoe lager de maximaal te behalen data-snelheid. Hoe dichter je bij een wijkcentrale zit hoe sneller je verbinding dus is. Nu is het wel zo dat de meeste aanbieders van ADSL de maximale snelheid wat om laag halen bij de gebruikers die dicht in de buurt van een centrale zitten. Zo dat je geen grote verschillen in snelheid krijgt.
Op dit moment is nog niet overal een ADSL aansluiting te krijgen. Dit is ook wel logisch omdat de maximale afstand tussen de wijkcentrale en een huis met een ADSL aansluiting maar 5.5 km mag zijn anders wordt de snelheid te traag. En het aanmaken van nieuwe wijkcentrales is een zeer grote investering.

7. Vergelijking ADSL met kabel en modem en satelliet

Zoals ik al eerder gezegd heb zijn er tegenwoordig veel verschillende manieren om op Internet te komen. De meest bekenden zijn inbellen via de telefoonlijn, Isdn, kabel-internet, satalliet-internet en Internetten met een ADSL verbinding.

Met ADSL en satelliet-internet heb je kwalitatief de beste verbindingen. Satelliet-internet is over het algemeen een stukje sneller dan ADSL, Maar is ook een heel stuk duurder, dit omdat je naast de kosten van een abonnement ook gewoon telefoon tikken blijft betalen. Dit komt omdat je met de goedkoopste vorm van satalliet-internet alleen een down-stream hebt en de up-stream gaat nog gewoon via de telfoonlijn dat zorgt ervoor dat je ook niet bereikbaar als je op Internet zit. Met de duurdere variant van satalliet-internet gaat de up-stream ook via de satalliet dus kun je wel gebelt worden. Maar voor deze vorm van satalliet-internet betaal je ook ongeveer 400 € in de maand.

Bij ADSL wordt uw “gewone” telefoon lijn opgewaardeerd tot een zeer snelle en permanente breedbandverbinding. Dit is een verbinding waar je continu mee online kunt zijn, dit omdat je nog gewoon kunt bellen een gebeld worden. En je betaalt geen telefoon tikken. (Voor meer voordelen en nadelen van ADSL kijk hoofdstuk 9 voor- en nadelen van ADSL).
Het grote bezwaar van een internetverbinding via de kabel is, dat naarmate er meer mensen bij jou in de buurt gebruik maken van deze dienst de verbinding steeds trager zal worden omdat je de snelheid met de mensen in de buurt deelt. Vooral in de grote steden is dit een probleem. De snelheid in de grote steden is dan ook in veel gevallen erg laag. Een voordeel van kabel is wel dat je nog wel kun bellen en gebeld worden tijdens het Interneten. En je betaalt geen telefoon tikken.

8. Providers

Naast de hierboven genoemde aanbieders van ADSL heb je ook nog bedrijven die de uiteindelijke toegang tot het Internet verschaffen. Dit soort bedrijven noemen we ook wel providers. De verschillen tussen de verschillende providers zijn niet erg groot alleen de prijs de snelheid en een eventuele datalimiet, is het belangrijkste verschillen waar je op kunt letten. Voor elk soort gebruiker is wel een internet vorm.
Mx-stream wordt aangeboden door onder andere:

 • Online
 • Telfort
 • Tele2
 • HetNet

De providers bieden zelf ook verschillende abonnementen aan. De verschillen tussen die abonnementen zitten vooral in het verschil in snelheid.

8. Voordelen en Nadelen van ADSL

In dit hoofdstuk zal ik een aantal voor- en nadelen van ADSL bespreken van ADSL.

Voordelen:

Het netwerk:
Een groot voordeel van ADSL is dat het via de bestaande koperdraad gaat. Dit is met vele andere snelle vormen van Internet niet. Bijvoorbeeld bij kabel Internet is het noodzakelijk dat je eerst een andere kabel naar je huis hebt lopen. Dit is een punt waar ADSL heel veel geld en tijd bespaart. Dit is ook de reden waarom ADSL heel snel uitbreid.

De snelheid:
ADSl is op het moment een van de snelste vormen van Internet op de markt, met kabel zal je nooit de snelheid halen die je met ADSL kan halen. Dit komt vooral omdat je bij kabel je Internet snelheid moet delen, met mensen uit de buurt. Satelliet Internet is nog wel sneller als ADSL maar ook een stuk duurder plus dat je nog je nog telefoon tikken blijft door betalen.

Nadelen:

Aanpassingen centrales en providers:
Hoewel je bij het beschikbaar maken van ADSL in een gebied geen nieuwe kabels door de grond heen moeten. Er moet in de centrale nog wel heel veel veranderen. Van elke gebruiker van ADSL moet een ADSL modem en een Splitter staan dit is een enorm karwei waar ook veel kosten aan verbonden zijn.
Daarnaast heb je over langere afstanden versterkers nodig om te zorgen dat het signaal zo min mogelijk verzwakt. De versterkers die de KPN nu gebruikt zijn versterkers die alleen frequenties onder de 4 kHz versterken, dus moeten die ook allemaal vervangen worden.

Bereikbaarheid:
ADSL zal niet in alle gebieden beschikbaar worden. Dit kan te maken hebben met twee dingen.Ten eerst omdat het niet uit kan om de centrale in een bepaalt gebied uit te breiden, vooral als met de versterkers werkt die alleen frequenties onder de 4 kHz versterken en die dus allemaal vervangen dienen te worden. Een tweede reden kan zijn als je niet binnen die straal van 5.5 km zit waar de centrale aanwezig is want met telefoon is die straal veel groter omdat de frequentie veel lager is en dus ook minder storing’s gevoelig is.

9. Conclusie

Er zijn tegenwoordig nog al wat mogelijkheden om op het Internet te komen. Neem bijvoorbeeld kabel Internet of satalliet-internet en natuurlijk ADSL maar ook met een gewone analoge modem en ISDN. De grote verschillen onderling zitten hem in de snelheid en de manier van kosten berekenen.
Ik denk dat ADSL een hele goede toekomst heeft. Je ziet het nu al steeds meer mensen gaan over op ADSL het is één van de snelste diensten van het moment, en het is betaalbaar.
Het doel van mijn verslag is om zelf wat meer over het onderwerp ADSL te weten te komen. En ook vind ik het belangrijk dat de lezer van dit verslag er achter komt wat ADSL precies is en wat de mogelijkheden zijn.

10. Verklarende woordenlijst

 • ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line, een asymmetrische vorm van de DSL techniek.
 • Symmetrisch: Als de upstream en downstream die bij elkaar horen een zelfde waarde hebben.
 • A-symmetrisch: Als de upstream en downstream die bij elkaar horen niet dezelfde waarde hebben.
 • Bandbreedte: Het verschil tussen de hoogste en de laagste frequenties binnen een bepaald bereik. Dit hangt dan samen met de hoeveelheid data die er verstuurd / ontvangen kan worden.
 • Upstream: Gegevensoverdracht in de richting van de host. ( bv data naar het internet toesturen, uploaden)
 • Downstream: Overdrachtsrichting van de server naar de client. (bv data van het internet afhalen, downloaden)
 • Frequentieband: Een reeks opeenvolgende frequenties binnen een bepaald bereik.
 • Voiceband: Een reeks opeenvolgende frequenties binnen een bepaald bereik, die gebruikt worden voor het versturen stemgeluid. (bellen)
 • Provider: Een bedrijf dat toegang verkoopt / levert tot het internet met bijbehorende diensten.
 • xDSL: Een aanduiding voor alle soorten Digital Subsriber Lines die er bestaan.

Bronnen

www.informatica-educatie.nl/
www.dutchweb.net/
www.kpn.com
www.Hardwareinfo.net
www.Sunworld.com
www.Scottsvalley.demon.nl
www.Cistron-telecom.nl
www.Mxstream.nl
www.Xs4all.nl

Door Roy Katoele