white space

Smart Grid, netwerk van de toekomst


geschreven: 4 december 2009
laatste update: 4 december 2009

Smart GridIn het Verenigd Koninkrijk heeft binnen tien jaar ieder huishuiden een smart meter, als onderdeel van een plan om over te gaan op smart grids. Ook in Nederland zijn de eerste meters inmiddels geïnstalleerd.

Het doel is om efficiënter, betrouwbaarder en duurzamer elektriciteit te kunnen leveren met behulp van bijvoorbeeld duurzame energie en consumenten meer controle en keuze over hun eigen energievoorziening te geven.

Volgens de Britse minister van klimaatverandering Lord Hund zullen smart grids helpen bij de massale omschakeling van conventionele energiebronnen naar duurzamere energiebronnen zoals windenergie,  kernenergie en schonere fossiele brandstoffen.

Een smart grid levert elektriciteit van leveranciers naar consumenten met behulp van een bidirectionele digitale technologie. Hiermee kunnen apparaten bij de consument thuis gecontroleerd worden om energie te besparken, kosten gereduceerd worden en de betrouwbaarheid verhoogt worden.

De Britten schatten, met een investering van 8,7 miljard pond voor de vervanging van 47 miljoen gas en elektriciteitsmeters, de komende twintig jaar een rendement van 14,6 miljard te behalen. Verder wordt er vanuit gegaan dat in 2050 alle elektriciteit die we gebruiken duurzaam opgewekt wordt.

In Nederland is onlangs een proefproject gestart in het Groningse Hoogkerk.

sitestat

(bron: renewableenergyfocus.com / eenvandaag.nl)

[ terug ]

Tags: Smart Grid, Energietechniek, Duurzame Energie


Meer nieuwsitems vind je in het nieuwsarchief
Welkom op Engineering-online.nl
hier ben je nu: Nieuwsarchief / Smart Grid, netwerk van de toekomst